Andrei Ungur a reprezentat țara noastră la Universiadă și, imediat după ce a absolvit Universitatea Utah, s-a pozat în robă, în Oceanul Pacific.
Absolvent al Universității Utah, Andrei Ungur este o figură aparte în rândul înotătorilor români. El a absolvit specializarea Film și speră că va putea îmbina calitățile sportive cu cele artistice pentru a-și împlini visul: acela de a filma rechini în Hawaii și de a ajunge apoi să lucreze pentru National Geographic.
„Tocmai am terminat școala în America, am studiat Film, Film Media Arts. Am ajuns pe o bursă completă pe sport, pe înot. Am primit o bursă completă în Divizia a II-a, după care ulterior după doi ani am reușit să devin mai bun la înot și mi s-a oferit o bursă în Divizia I. La University of Utah. Mai departe, aș vrea să fac documentare, cel mai mult mi-ar plăcea să lucrez la National Geographic, să mă trimită prin junglă, prin Amazon și să filmez. O să-mi fie frică de junglă, dar frica trebuie învinsă”, a declarat Andrei Ungur, înotător, absolvent al Universității Utah.
„Momentan vreau să mă concentrez pe o carieră de înot, și ulterior tare mult mi-ar place să mă mut în Hawaii, să filmez delfini și rechini și ce mai este pe acolo. Să-mi fac un pic de experiență și cu camere mai bune și cu echipe și după aia, dacă mă vor, foarte bine”, a mai spus el. Andrei Ungur, înotător, absolvent al Universității Utah.
Imediat după ce a absolvit Universitatea din Utah, Andrei și-a șocat prietenii prin postarea unor fotografii în mediul online: „Am vrut să văd Hawaii-ul de când am ajuns în America. Am zis că trebuie, și chiar voiam să mă mut acolo, dar nu am reușit nicicum. Și cum am terminat acuma școala am zis hai, dacă tot am terminat ar fi o perioadă perfectă să merg în Hawaii. Cu două zile înainte am avut ceremonia de premiere și am zis să pun roba pun în bagaj, să o iau cu mine și apoi văd eu ce poze fac”.
Andrei, care a reprezentat România la Universiada din vară în probele de 100 m liber și 100 m spate, recunoaște că adaptarea cu America și cu sistemul de acolo s-a făcut mai repede decât credea.
Chiar dacă învățase singur engleza, din filme și seriale, în două luni a ajuns chiar să viseze în această limbă: „După primele două săptămâni deja am început să gândesc în engleză și engleza am învățat-o din seriale și din filme și un pic la școală. După vreo două luni deja am început să visez în engleză și la asta chiar nu m-am așteptat, asta chiar a fost o surpriză”.
Dacă ar fi să aducă ceva din sportul american în România, acesta ar fi spiritul de echipă: „Aș aduce aici cultura de echipă. Când am plecat din România, sportul ăsta era individual. Când am ajuns acolo mi s-a spus: ăsta nu e sport individual. Noi suntem o echipă, când ai nevoie de noi suntem în spatele tău, când avem nevoie de tine, trebuie să fii în spatele nostru”.
După cum recunoaște, Andrei nu a avut idoli, dar a avut prieteni care l-au inspirat să fie mai bun, pe Robert Glință: „Nu am avut idoli, dar am avut prieteni la care m-am uitat în sus și de la care am luat exemplu și am încercat să învăț de la ei, pentru a deveni mai bun. Unul dintre ei este Robi Glință, cu care m-am antrenat de multe ori la Baia Mare, am făcut și Revelioane în America împreună”.